Tässä artikkelissa kerrotaan:
Täältä löydät tietoa ajoneuvojen ja perävaunujen valaisimia koskevasta lainsäädännöstä, kuten referenssiluvuista ja hyväksyntämerkinnöistä. Pyrimme lisäämään listaan viimeisimmät viranomaisten ohjeistukset, joiden avulla voit varmistua valojesi lainmukaisuudesta.
Ovatko lisävalot lailliset?
Lisävalot ovat lailliset, mutta tieliikennekäytössä niiden määrään ja laatuun liittyy tiettyjä rajoituksia. Tieliikennekäyttöön lisävaloa valittaessa kannattaa varmistaa, että valo on E-hyväksytty (ECE R112) ja että sen referenssiluku yhdessä autosi omien kaukovalojen kanssa on yhteensä 100.
Lumisen valikoimassamme kaikissa lisävalo-nimellä myytävissä valoissa on kaukovalohyväksyntä, jollei tuotekortilla toisin mainita.
Ulkomaiset nettikaupat myyvät usein lisävaloja, joilla ei ole Suomessa vaadittavia hyväksyntöjä, jolloin katsastuksessa voi olla edessä ikävä yllätys. Voit tarkistaa lisävalosi e-hyväksynnän tilanteen lisävalon linssistä. Linssistä tulisi löytyä E-merkki ja referenssiluku. Voit katsoa ohjekuvat täältä. Jos näitä tietoja ei löydy, voi olla, ettei lisävalollasi ole tarvittavia hyväksyntöjä ja se soveltuvat vain maastoajoon.
Ovatko muunnossarjat lailliset?
Led- ja xenonmuutosarjan asennuksesta on hyvä huomioida, että ne eivät ole tämän hetkisen tieliikennelain mukaan tieliikenteeseen hyväksyttyjä ajovaloina halogeenin tilalle. On mahdollista, että ongelmia tulee esimerkiksi katsastuksessa. Monissa nykyaikaisissa autoissa kuitenkin umpio toistaa valokuvion niin hyvin, että vastaantulijan häikäisyä ei tapahdu ja muutossarjaan ei tästä syystä ole katsastuksessakaan puututtu.
Pitääkö lisävalot ottaa pois ennen katsastusta?
Lisävalojen kanssa voi mennä katsastukseen, jos ne täyttävät lain vaatimat edellytykset esimerkiksi referenssiluvun ja E-hyväksynnän suhteen. Myös lisävalojen määrän pitää olla lainmukainen. Katsastuksessa lisävalojen kunto, asennus, hyväksynnät ja kytkennät voidaan tarkistaa.
Saako lisävalolla korvata auton omat kaukovalot?
Kyllä saa! Jos ajoneuvon omistaja haluaa korvata lisävaloilla auton omat kaukovalot, on tämä toki sallittua ja mahdollista. Tällöin tulee ottaa referenssiluku huomioon. Lisävalojen yhteenlaskettu referenssiluku saa olla edelleen 100, eikä valoja saa olla enempää kuin 5.
Saako lisävalon asentaa auton katolle?
Lisävalot saa lain mukaan asentaa keulan lisäksi esimerkiksi katolle, kunhan lisävalot eivät häikäise kuskia esimerkiksi heijastamalla konepellistä. Kattoasennuksissa voidaan käyttää kattoasennussarjoja tai kiinnittää lisävalopaneeli suoraan kattotelineisiin. Lisävalon kattoasennuksissa käytettävät lisävalot ovat usein leveämpiä.
Onko valojen määrälle rajoituksia?
Henkilö- tai pakettiautossa voi olla 1-3 lisäkaukovaloa, mikäli ajoneuvon omatkin kaukovalot ovat käytössä. Jos omat kaukovalot poistetaan käytöstä, ne voidaan korvata lisävaloilla. Raskaissa ajoneuvoissa lisäkaukovaloja voi palaa samanaikaisesti 5 kpl auton omien kaukovalojen lisäksi. Huomioitavaa kuitenkin on, että lain mukaan auton samanaikaisesti palavien kaukovalojen yhteenlaskettu referenssiluku voi olla maksimissaan 100.
28.8.2017 voimaan tulleen Trafin säädöksen mukaan Suomessa saa käyttää yhtä ylimääräistä kaukovaloa - poikkeuksena EU-lainsäädäntöön, joka määrää lisäkaukovalojen määrästä. Trafin ohjeessa on esimerkkejä valaisimissa olevista hyväksyntämerkinnöistä sivulla seitsemän. Trafin ohje: Auton ja perävaunun valaisinvaatimukset. Lisätietoja saa myös lähimmältä katsastusasemalta.
Parkkivalot ja peruutusvalo
Nykyään monista lisävaloista löytyy myös parkkivalotoiminto. Toiminnon käyttäminen ajoneuvon omien parkkien palaessa on kuitenkin lain mukaan kiellettyä, sillä parkkivaloja ei saa kahdentaa. Mikäli lisävalon parkista löytyy asianmukainen ECE R7-hyväksyntä, sitä voidaan käyttää ajoneuvon omien parkkien sijaan. Parkkivalolla varustetut lisävalot voidaan tietysti kytkeä myös ilman parkkivalo-ominaisuutta, jolloin ongelmia esimerkiksi katsastuksessa ei pääse syntymään.
Henkilöautossa on lain mukaan oltava vähintään yksi peruutusvalo ja valinnaisesti saa lisätä yhden lisäperuutusvalon. Peruutusvalokäytössä valaisimessa on oltava AR-hyväksyntä.
Saako lisävalon asentaa moottoripyörään, mopoon, mönkijään tai mopoautoon?
Lisävalot saa asentaa lain mukaan myös muuhun moottoriajoneuvoon samoin rajoituksin kuin henkilöautoihinkin liittyen. Laki siis sanoo, että lisävalot saa asentaa, mutta myös näihin kulkuvälineisiin tulee olla e-hyväksytty lisävalo, jos haluaa ajaa myös tieliikenteessä. Lisätietoa voi kysyä myös katsastuskonttorilta. Yksi tapa tehostaa esimerkiksi moottoripyörän valoja, on asentaa tehokkaammat polttimot tehdasvalojen tilalle.
Mitä tarkoittaa referenssiluku ja E-hyväksyntä?
Referenssiluku eli vertailuluku on laskennallinen suhdeluku, joka kertoo auton kaukovalojen valovoiman pinta-alayksikköä kohden eli käytännössä valokeilan voimakkuuden. Mitä suurempi referenssiluku, sitä pidempi ja usein myös kapeampi valokeila.
Lain mukaan auton samanaikaisesti palavien kaukovalojen yhteenlaskettu referenssiluku voi olla maksimissaan 100. Tämä tarkoittaa ajoneuvon omien pitkien ja lisävalojen yhteenlaskettua referenssilukua. Jos auton omien pitkien referenssiluku on esimerkiksi 2 x 25, jää lisävalojen maksimi-referenssiksi 50. Lain mukaan on toki myös mahdollista kytkeä ajoneuvon omat pitkät pois käytöstä ja korvata ne lisävalolla. Mikäli autoon asennettujen kaukovalaisimien yhteenlaskettu referenssiluku on suurempi kuin 100, on valojärjestelmään asennettava erillinen kytkin, jolla estetään yhtä aikaa kytkettävissä olevien valaisimien referenssiluvun ylittyminen.
Jotta lisävaloa voidaan käyttää laillisesti tieliikenteessä, se pitää olla E-hyväksytty kaukovaloksi eli toisin sanoen valaisimella pitää olla ECE R112-hyväksyntä. Yleensä hyväksyntä ilmenee valaisimen lasissa tai rungossa olevasta E-merkistä ja valaisimen referenssiluvusta.
Lisävaloja ostaessa kannattaa olla tarkkana, sillä varsinkin ulkomaiset verkkokaupat myyvät "E-hyväksyttyjä" lisäkaukovaloja, joiden E-merkki viittaa todellisuudessa on vain ECE R10-hyväksyntään. R10-hyväksyntä kertoo tuotteen radiohäiriösuojasta, eikä tarkoita sitä, että tuote olisi hyväksytty valaisimeksi tieliikennekäytössä. Valaisimen E-merkin yhteydestä tulee siis löytyä E-merkin lisäksi joko merkintä R112 tai referenssiluku. Parhaiten vältät pettymykset katsastusasemalla tai poliisin valoratsiassa ostamalla lisävalot asiantuntevalta myyjältä.
Enemmän tietoa referenssiluvusta sekä e-hyväksynnästä löydät täältä.
Tietoa IP-luokituksista
Sähkölaitteissa, kuten valaisimissa, käytettävä IP-luokitus (engl. Ingress Protection) kertoo laitteen koteloinnin tiiviyden. IP-luokitus määrittää laitteen suojauksen esimerkiksi pölyä tai kosteutta vastaan. Se helpottaa oikeanlaisen laitteen valinnassa: esimerkiksi lisävalon tai peruutuskameran on oltava tiiviimmin koteloitu kuin kuivassa sisätilassa käytettävän laitteen.
Kerromme lisää IP-luokituksesta täällä.
Sinua voisi kiinnostaa myös...