Här hittar du information om lagstiftning om belysning för fordon och släpvagnar, till exempel referenstal och godkännanden. Vi strävar efter att lägga till de senaste instruktionerna från myndigheterna i listan för att hjälpa dig att verifiera lagligheten av dina extraljus.
Är extraljus lagliga?
Extraljus är lagliga, men vid väganvändning finns det vissa krav. När du väljer extraljus lampa för bruk på allmän väg bör du se till att ljuset är E-godkänt (ECE R112). I Lumises ljussortiment har alla extraljus som säljs under namnet extraljus helljusgodkännande, om inget annat anges på produktspecifikationen.
På flertalet nätbutiker i Sverige och utomlands säljs extraljus som inte innehar godkännande för bruk på allmän väg (E-Godkänd). Du kan kontrollera statusen för e-godkännandet av ditt extraljus på extraljusets lins. Linsen ska ha ett E-märkning och ett referensnummer. Om denna information inte hittas kan det hända att ditt extraljus inte har nödvändiga godkännanden och endast är lämplig för terrängkörning.
Är konverteringssatser lagliga?
När det gäller installationen av LED- och xenon konvertering bör det noteras att det för närvarande inte är godkända för användning på allmän väg enligt lag. Det är möjligt att det kommer att uppstå problem, till exempel under en besiktning.
Behöver jag ta av de extraljusen innan besiktningen?
Du kan åka till bilprovningen med extraljus om de uppfyller de krav som krävs enligt lag, till exempel ett E-godkännande. Under besiktningen kan skick, installation, godkännanden och inkoppling av extraljusen kontrolleras.
Är det tillåtet att installera ett extraljus på taket på en bil?
Ja, det är tillåtet. För takmontage kan takmonteringssatser användas, exempelvis magnetfötter. En extraljusramp kan också monteras direkt på ett takräcke. Extraljus som används på takmontage är oftast något längre. Till exempel Optibeam Pioneer 1100 är ett mycket vanligt exempel på extraljusramper som används på takmontage.
Positionsljus och backljus
Idag har många extraljus också ett eller flera positionsljus. Det är dock förbjudet enligt lag att använda funktionen vid körning på allmän väg.
Backljus ska vara godkända i enlighet med Uneces föreskrifter och godkännande symbolen för godkännande av backljus ska vara AR. Ett exempel på ett AR godkänt backljus är Optibeam Patrol 15W, som med sin snygga och låga profil samt design möjliggör enkel installation i de flesta fordon.
Kan jag installera extraljus på motorcykel, moped, ATV eller mopedbil?
Enligt lagen får ytterligare extraljus även installeras på andra motorfordon. Samma regler gäller som för exempelvis personbilar. Extraljuset måste inneha ett E-godkännande, med andra ord ett godkännande för bruk av ljuset på allmän väg.
Vad är ett referenstal och ett E-godkännande?
Referens, eller referenstalet, är ett beräknat förhållande som anger ljusstyrkan hos bilens helljus, det vill säga i praktiken ljusets intensitet. Ju högre referenstal, ju smalare ljusbild. Högsta referenstalet är 50 och motsvarar en väldigt smal men lång ljusbild (spot).
För att ett extraljus ska kunna användas lagligt på allmän väg måste det vara E-godkänd, det vill säga extraljuset måste vara ECE R112-godkänd. Detta godkännande ska finnas på extraljuset och består utav ett E-märke som du hittar på extraljusets lins eller på armaturen samt så ska även extraljusets referenstal stå med. Exempelvis Ref: 30.
På flertalet nätbutiker i Sverige och utomlands säljs extraljus som inte innehar godkännande för bruk på allmän väg (E-Godkänd). Du kan kontrollera statusen för e-godkännandet av ditt extraljus på extraljusets lins. Linsen ska ha ett E-märkning och ett referensnummer. Om denna information inte hittas kan det hända att ditt extraljus inte har nödvändiga godkännanden och endast är lämplig för terrängkörning.
Om IP-klassificeringar
IP-klassificeringen som används i elektrisk utrustning, såsom extraljus. IP (Ingress Protection) indikerar tätheten hos produkten. IP-klassificeringen bestämmer skyddet av enheten, till exempel mot damm eller fukt.
IP-klassificeringssystemet är ett system som används i Europa för att bestämma tätheten hos elektrisk utrustning. Detta indikerar skyddet av produkten mot yttre åverkan, såsom damm och vatten. Innehållet i klassificeringen anges i IEC 60529.