Siirry pääsisältöön
Valo ei syty - Mikä syynä?

Valon toimimattomuuden syyn selvittäminen

Miika Nikander avatar
Tekijä: Miika Nikander
Päivitetty yli vuosi sitten

Jos valo ei syty, voi vika olla itse valossa, mutta myös esimerkiksi virransaannissa eli johdotuksessa, ajoneuvossa itsessään tai akussa. Jotta LED-lisävalo voi syttyä, tarvitsee lisävalo riittävän jännitteen ja maadoituksen. Jos lisävalo on kytketty releen kautta, tarvitsee rele myös riittävän herätevirran. Tästä syystä vian paikallistaminen on tärkeää ennen kuin valo todetaan jollain tapaa vialliseksi.

Mikäli kytketty lisävalo ei syty tai ledeistä palaa vain osa, kannattaa ensimmäisenä tarkastaa kaikki kytkennät eli virtapisteen ja maadoituspisteen kontaktipinnat ja mahdolliset hapettumiset, herätevirran otto ja mahdollisen rosvoliittimen irtoaminen.

Valon toimivuutta voi helposti testata myös irrottamalla lisävalo mahdollisesta relejohtosarjasta tai muusta erillisestä johdotuksesta. Kytkemällä lisävalon suoraan +12V virtalähteeseen tai akkuun (plus- ja miinusjohdot), voidaan luotettavasti arvioida, missä vika voisi olla. Jos lisävalo syttyy ja palaa normaalisti suoralla virralla, on syttymisvika todennäköisesti virran saannissa. Jos lisävalo ei syty tai ledit palavat vain osittain suoralla virralla kytkettynä, on vika todennäköisesti itse lisävalossa.

Jos lisävalo syttyy ja palaa normaalisti suoralla virralla, mutta relejohtosarjaan kytkettynä ei syty tai ledit palavat vain osittain, voi kyseessä olla huono maadoitus-, virta- tai herätekontakti. Vaihtoehtoisesti lisävalolle tuleva jännite voi laskea liian pieneksi. LED-lisävalojen yleinen jännitealue on 9-36V ja sen alle menevä jännite voi sammuttaa osan tai kaikki ledeistä. Jännitteen laskua voi aiheuttaa esimerkiksi liian pitkä johdotus tai liian tehokas lisävalo relejohtosarjaan nähden. Lumisen lisävalopaketeissa valitaan johtosarja lisävalojen mukaan, jolloin alkuperäisinä relejohtosarjat ovat riittävät. Jos johtosarjaa muokkaa esimerkiksi johtojen pidennyksellä kattoasennusta varten, voi jännitteen laskua esiintyä.

Johdon riittävän paksuuden voi laskea kätevästi alla olevalla kaavalla. Virran ampeereina (A) saat jakamalla laitteen vaatiman tehon (W) järjestelmän jännitteellä (U/V). Sulakkeeksi kannattaa valita vähintään kulutusta (A) seuraava suurempi saatavilla oleva koko.

(Virta ampeereina (A) X Matka metreinä) / 16 = Tarvittu kaapelin paksuus mm2

Esim. (10A X 2,5m) / 16 = 1,56 mm2.

Tämän tuloksena valitaan seuraava suurempi kaapelikoko 2,5 mm2.

Jännitehäviöiden minimoimiseksi kannattaa käyttää seuraavaa suurempaa saatavilla olevaa kaapelikokoa. Vältä myös turhia liitoksia ja tee liitokset huolella. Virtakaapelin (+) ja maakaapelin (-) paksuus lasketaan samalla tavalla.

Takuuaikana toimimaton lisävalo voidaan ottaa takuukäsittelyyn takuupalautusohjeistuksen mukaisesti.


Sinua voisi kiinnostaa myös...

Vastasiko tämä kysymykseesi?